paprika telen

Hoe kweek je paprika’s binnen?

Ik wil paprika’s telen onder lampen hoe moet ik beginnen?”

In het algemeen, kan paprika telen onder lampen worden onderverdeeld in 2 categorieën. Ten eerste is er de persoon die  een voorsprong wilt krijgen op het groei seizoen, of de persoon die de meer exotische zaden die lokaal niet beschikbaar bij zijn of haar tuincentrum willen telen. Dit vereist slechts een bescheiden investering in TL verlichting. De verlichting moet worden opgehangen aan kettingen of katrollen, waardoor hoogteverstelling mogelijk is als uw zaailingen groeien. Je kunt prima resultaten halen met TL lampen.

Succesvol tuinieren onder lampen hangt af van verschillende factoren:

  • lichtintensiteit
  • temperatuurregeling
  • Goede luchtcirculatie is een must  rond uw zaailingen om te voorkomen dat schimmels en meeldauw uw zaailingen aantasten.

Probeer nooit om zaailingen direct onder gloeilampen zoals schijnwerpers, warmte lampen, enz. te plaatsen, het licht dat zij verstrekken is bijna volledig in het ‘rode’ spectrum en zeer zwak. Warmte opbouw onder de fluorescerende armaturen is zelden een probleem doordat de warmte wordt verspreid over de gehele lengte van het armatuur. Zodra uw zaden ontkiemt zijn  plaats ze dan onder de fluorescerende armaturen en zo dicht mogelijk (3cm) op de zaden en  zorg voor genoeg water zodat het medium lichtelijk vochtig is.

Goede luchtcirculatie kan met een kleine ventilator. Een temperatuur rond de 20-28 graden is prima tijdens de dag en een beetje minder ‘s nachts is OK) en zorg voor 14-16 uur licht per  dag. Spoedig zul je een bos van zaailingen hebben en  je licht zorgt ervoor dat ze snel groter worden. Het is echt zo makkelijk en de enige manier om zaailingen van exotische pepersoorten te verkrijgen. Begin niet te  vroeg met zaaien, 8-10 weken voorafgaand aan de laatste vorst datum is prima als u besluit om ze uiteindelijk naar buiten te verplaatsen.

 

OK, ik heb de TL verlichting geprobeerd en nu wil ik meer wat is het volgende?

U kunt proberen uw paprika’s te laten overwinteren  met enkel TL verlichting en beschikbaar venster licht, maar waarschijnlijk zal de plant(en) in semi-slaap geraken en bladeren verliezen en misschien wel omhoog verschrompelen en sterven. Onder HID (gasontlading) lampen kun je paprika’s en andere peper, groente of kruiden soorten warmte, en een heleboel lumen geven. HID-lampen geven een enorm spectrum aan  licht met zowel rode en blauwe golflengtes (en veel warmte) .Denk aan HID lampen als de fluorescerende neef op steroïden. Er zijn verschillende soorten HID-lampen beschikbaar voor de liefhebber. Slechts twee zijn echt geschikt voor gebruik als groei armaturen. HPS (hoge druk natrium), en MH (metaal halide) lampen. HPS biedt een rood-rijk spectrum dat met name goed is voor de bloei. Het is ook de meest kosten-efficiënte van de 2 op de lange afstanden. MH lampen zijn blauw-rijk, en iets minder efficiënt dan de HPS. Sommige kwekers gebruik MH armaturen voor vroege groei en gaan over naar HPS voor bloei en vruchtzetting.

Hoeveel lumen (lichtsterkte) geeft een natriumlamp?

  • 250 Watt -> 31000 Lumen, effectief oppervlakte 0,5 m2
  • 400 Watt -> 55000 Lumen, effectief oppervlakte 0,7 m2
  • 600 Watt -> 98000 Lumen, effectief oppervlakte 1,2 m2

Vergelijk dat met een  fluorescent lamp (55w) die uit zou kunnen op 3800 lumen. (Wiskunde, een 600 watt HID-lamp geeft net zoveel licht als 23 fluorescente buizen met een totaal van  1320 watt). Meer watt gebruikt met TL’s en minder geconcentreerd licht = een hogere elektra rekening om dezelfde plant(en) te groeien. Als referentie punt, op een zonnige zomer locatie, zal moeder natuur elke vierkante meter van je tuin of balkon overspoelen met 75.000-100.000 lumen van perfect uitgebalanceerde zonlicht en nog gratis ook!

HID licht doordringt vegetatie tot ongeveer 30-60cm, en is veel meer geconcentreerd dan TL’s. Je kunt ervan uitgaan dat een 250 watt armatuur genoeg licht geeft voor één plant.  Dus heeft u 4 kostbare planten als u die wilt laten overwinteren, en  zal u waarschijnlijk minstens 600 watt nodig hebben om uw planten hetzelfde te geven wat ze van moeder natuur krijgen in de zomer.

Paprika groeien gebeurt dus met 14-16 uur licht per dag met een temperatuur rond de 28 graden, bij “nacht” (licht uit periodes) maximaal 10 graden koeler. Luchtvochtigheid moet ongeveer 60% zijn, en water alleen wanneer het medium redelijk droog is.Geef nooit teveel water, een van de ergste fouten newbies maken. Goede luchtcirculatie d.m.v. van een fan stimuleert stengels stevig te worden doordat je wind simuleert en overtollige warmte ook nog eens weg blaast. Het bemesten van paprika’s kan met dit schema. Vervolgens kunt u genieten van uw eigen oogst en  wanneer de ijzige wind buiten fluit zegt u (zelfvoldaan), “Ik heb ze echt zelf geteeld!”